Tanulástervezés

Nagy Mária vagyok, tanító és segítő-fejlesztő pedagógus (Szeged, Nevtud MA). Tanulásmódszertant 20 éve tanítok kiscsoportban, egyénileg, kicsiknek, nagyoknak. Abban szeretnék segíteni gyereknek, felnőttnek, hogy önállóan, hatékonyan, gyorsan tudjon megtanulni bármit, amit kell, vagy amit akar.

A karantén első hetében a tanítványaim otthontanulásra kényszerültek, én pedig itthomaradásra.  Ekkor a nagy káosz idején, beszélgettem a szülőkkel és gyerekekkel, hogy mi lesz, hogy lesz. Akkor merült fel, hogy a most hirtelen a mindenki által használni kezdett internetes elérhetőségeken adjak tanácsot, segítséget.  Tudtam, hogy a „karanténtanulásban” ugyanúgy, mint eddig, az lesz az elsődleges, hogy mit kell megtanulni, nem az, hogy hogyan. Ráadásul, ha az egész család otthon van, és mindenki mást csinál, így még nehezebb egyedül tanulni, olyan sok a tanulásnál sokkal izgalmasabb zavaró tényező.

Magamról is tudom, mivel sokszor dolgozom otthon is, az a legnehezebb, hogy egyáltalán leüljön az ember és nekiálljon a feladatainak.

Ezért született meg elsőként a tanulás tervezéséről szóló videó, ami az első lépés, ha a tanulás menetét nézzük. Ezután a második videó arról szól, hogy mit kell csinálni ahhoz, hogy oda tudj figyelni a tanulnivalóra (a tanulás körülményei).

Úgy terveztem a sorozatot, ahogyan a tanulási folyamat egyébként is szokott zajlani (bár az egyik tanítványom miatt kitérőt tettem most az érettségizőknek készült videóval).

Természetesen a változtatás jogát fenntartom. Főleg mert a fiam a kütyüszakértő, aki filmet csinál a sok alapanyagból, ötletből, és neki is karanténiskolája van változó elfoglaltsággal.

Szóval most új platformon tanítok, ami nagyon szokatlan és idegen. Kiléptem a komfortzónámból, időnként közelítem a pánikot, de modernizálódom és rengeteget tanulok mindeközben… magamról is.

Hát ezért kell megtanulni tanulni, mert manapság a tanulást már nem lehet (szabad) abbahagyni.

Nagy Mária

 


Otthonoktatás –Módszertani tanácsok a digitális oktatáshoz
A témában eddig megjelent cikkeink: