Cégünkről

kalandokesalmok_logoA Kalandok és Álmok Szakmai Műhely egy érték-alapú közösség, mely 1999 óta foglalkozik akkreditált továbbképzésekkel a táborszervezés, az élménypedagógia, a bibliai élménypedagógia, a speciális nevelési igényű gyerekek fejlesztése, a multikulturális pedagógiai értékek, az iskolai erőszak-megelőzés, a szexuálpedagógia, az érzelmi intelligencia fejlesztése, a csapatépítés, közösségfejlesztés, a hatékony tanítási technikák és az animáció témakörében. Trénereink az oktatásról és nevelésről hasonlóan gondolkodó tanítók, tanárok, szabadidő-szervezők, animátorok, fejlesztő pedagógusok, felnőttképzési szakemberek. Több, mint húsz év alatt háromszáznál több képzést tartottunk, közel hatezer tanúsítványt adtunk ki, élőben és online tartottunk képzéseket, csapatépítő programokat szerte a Kárpát-medencében. Célunk önállóan gondolkodó, felelős és szabad állampolgárok nevelése az élménypedagógia, a tapasztalati tanulás és a játék semmihez sem hasonlítható eszközeivel.

.Az általunk használt módszerek nem csupán a felnőttképzés hatékony eszközei, hanem egyúttal kipróbálni és követni való minták, tanórán és tanórán kívül felhasználható játékok, metódusok. Képzéseink minden esetben saját élményű tanulást biztosítanak, nem csupán tanulunk, hanem ki is próbáljuk a tanultakat; nem csupán hallunk a játékRÓL, hanem játékokat tanulunk és játszunk, játszunk, JÁTSZUNK! Tréningjeinket ajánljuk óvónőknek, tanítóknak, osztályfőnököknek, gyógypedagógusoknak, programszervezőknek, alternatív iskolában tanítóknak, táboroztatóknak és minden érdeklődőnek..
Az élménypedagógia olyan tanítási/tanulási módszer, melyben a játékos tapasztalatszerzés, mély érzelmek átélése, az egyén csapatban való működése, a kihívás keresése dominál. Célja a komfortzónából való kizökkentés, az érzelemvezérelt tanuláshoz szükséges kihívás keresése. Mesterséges helyzetet teremt, amely valós problémamegoldás alapjául szolgálhat. A társas együttműködés során a tapasztalati tanulás lehetősége megsokszorozódik, minősége változik az egyén tanulásához képest. Ajánljuk óvónőknek, tanítóknak és szaktanároknak, osztályfőnököknek, testnevelőknek, alternatív iskolában  tanítóknak, gyógypedagógusoknak, táboroztatóknak és programszervezőknek egyaránt.

Alap élménypedagógia004-20160512

Az élménypedagógia, mint a kompetenciafejlesztés hatékony eszköze
Ez a fajta tevékenységközpontúság azon gyerekek számára is lehetővé teszi, hogy sikerélménnyel gazdagodjanak, akiknek egyébként nem jó matematikusok, nem tudnak szóban jól felelni, izgulnak, kicsi a szókincsük, vagy nem tudják jól leírni a gondolataikat. Ettől még nagyon értékes emberek. Közösségbe helyezve felelősségvállalásra, önkritikára, reális önértékelésre képes embereket tudunk nevelni. A fejlődés természetesen következetes, aprólékos munka eredményeképp jelentkezik. Az élménypedagógia nem csodaszer, hatása nem egyik pillanatról a másikra, „varázsütésre” jelentkezik, hanem játékról játékra, mindig egy picit előre lépve, mindig kiemelve a pozitívumokat.

11782328_872229689498579_6698427440999245921_o

Miként fogadják a gyerekek az élményszerűségre alapozott nevelést?
Tapasztalataink alapján kijelenthetjük, hogy a gyerekek jól fogadják, de az ilyen jellegű „szocializációjukhoz” időre van szükségük. Ha óvodás vagy kisiskolás korukban nem találkoznak például azzal, hogy a csoport maga dönt, és maga viseli döntésének felelősségét, később egyre nehezebben fognak tudni reagálni, a tanártól, a játékvezetőtől várják majd a döntést, vagy kétségbeesetten, rosszul döntenek.
Amikor ráébrednek, hogy nekik is van felelősségük, rájönnek, hogy a tanulási folyamatban aktívan kell részt venni, nem lehet passzívan elszenvedni az órákat, hanem fel kell állni, jelen kell lenni, segíteni kell a társakat, akkor jól fogják fogadni ezeket a módszereket. Minél kisebb korban kezdik el ilyen módon nevelni a gyerekeket, annál jobban reagálnak majd rá. Ha nem így történik, nem biztos, hogy a várt reakció érkezik, mert inkább maradni szeretnének a jól belakott, biztonságos padjaikban, ahol jól el tudtak bújni sok éven keresztül a tolltartó és a tankönyv mögé. Ha mi nem mozdítjuk ki őket ebből a kényelmes helyzetből, iszonyatos kudarcokkal fognak találkozni a társadalomban, ha ott szembesülnek először a kimozdulás következményeivel. Ott nem lesz hová „elbújni”.

11903855_876805375707677_8445902210169749636_nCÉLUNK:

 • Játékos élménypedagógiai alapképzés tréningszerű módszerekkel, a tapasztalati tanulás hatékonyságának és módszereinek megismertetése.
 • Az élménypedagógia felhasználási területeinek bemutatása, szerepe a közösségépítésben, az egyéni fejlesztésben, nevelési céljaink megvalósításában.
 • Felkészítés élménypedagógiai foglalkozások vezetésére, gyerekek foglalkoztatására, újszerű, kihívást jelentő feladatok, játékok és egy újfajta pedagógus-szerep megtapasztalása.
 • A módszertani repertoár bővítése a tapasztalati tanulás gyakorlatában, az ismerkedési játékoktól a csoportépítő feladatokon át az egyéni fejlesztés lehetőségéig.

 

20100703Avis_Csapatepito111MÓDSZEREINK:

 • Sok-sok játék!
 • A sajátélmény középpontba helyezése.
 • A képzéssel kapcsolatos hallgatói elvárások megfogalmazása.
 • A részvétel szintjének önkéntes meghatározása, a választás szabadságának biztosítása.
 • Páros és kiscsoportos feladatmegoldások.
 • A történések közös feldolgozása, értelmezése, a tapasztalatok megfogalmazása.
 • Visszajelzés, egymás munkájának értékelése.
 • Konszenzuskeresés.
 • A kipróbált játékok és tevékenységek összegyűjtése, csoportosítása, rögzítése.

Ha többet szeretne megtudni rólunk…

XVI_Sz_N_Iskolaorok_Kontyfa (11)Facebookon is jelen vagyunk, itt folyamatosan megosztjuk a legújabb képzési lehetőségeket, Szakmai Napokat, illetve hírt adunk a lezárult rendezvényeinkről.
https://www.facebook.com/kalandok.es.almok.face?ref=hl

YouTube A YouTube-on pedig a rendezvények során készült videókat, riportokat, slideshowkat találhatják meg.
http://www.youtube.com/user/kalandokesalmokszm
Illetve az archív felvételek, videók
http://www.youtube.com/user/kalandokesalmok

.

 

Itt tekinthetőek meg az általános szerződési feltételek:


ÁSZF – Kalandok és Álmok Szakmai Műhely