Rólunk írták

„Az a dolgunk, hogy ne mondjunk le róluk!”

“Hátránykompenzáció szeretettel és élménypedagógiával – ez az, amit célul tűzött ki a Magyarországi Református Egyház Bárka tábora a Kalandok és Álmok Szakmai Műhellyel közösen. Bányai Sándor trénert, a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely vezetőjét kérdeztük a részletekről…

 …Adódik a kérdés, hogy valójában mit lehet elérni egyetlen hét alatt azokkal a gyerekekkel, akik az év többi napján nagyrészt merőben más hatásoknak vannak kitéve.

– A legfontosabb megmutatni nekik, hogy létezik olyan gyerek-felnőtt kapcsolat, amely a bizalmon, elfogadáson alapul, amelyben nincs büntetés, nincs számonkérés. Sajnos nagyon gyakran találkozunk azzal, hogy az iskola nem befogadó szellemben kezeli ezeket a gyerekeket. Persze nagyon nehéz őket így kezelni: ők nem jó tanulók, nem jó magatartásúak, hanem égetnivaló, rosszcsont csibészek. Sokszor nagyon súlyos magatartászavarral küzdenek – nem csupán apró csínyekről van szó, hanem komoly, szándékos szabályszegésekről. Az a dolgunk, hogy ne mondjunk le róluk, ne taszítsuk őket abba, hogy ezen az úton menjenek végig. Azt hat nap alatt is fel lehet villantani, hogy van másik lehetőség. A fiatalnak meg kell ismernie, bele kell kóstolnia, hogy van esélye egy jobb életre.”

Kocsis Julianna
reformatus.hu
/2019.08.09/

Teljes cikk megtekinthető ide kattintva!


A győri élménypedagógiai képzésünkön készült interjú a Kisalfödben:

“Az igazi élményekhez nem kell net”

“Továbbképzést hirdettek Győrben pedagógusoknak. A módszer élménnyé teszi a tanulást és megmutatja a gyereknek, hogy az igazán izgalmas kihívásokhoz nem kell internet…”

 

 

 

D. Pusztai Andrea
kisalfold.hu
/2019.04.23/


“Élménypedagógián innen, komfortzónán túl”

.
26992042_1816648245041670_8527969790463573530_nMiről kell szólnia az oktatásnak a 21. században? Semmiképpen sem a tiltásokról, inkább az élményekről, a tanulási igény felkeltéséről és az életszerű helyzetekről. Bányai Sándor tréner kolozsvári előadásán jártunk.

Bányai Sándor élmény- és kalandpedagógiai tréner, felnőttképzési menedzser, szabadidő-szervező és persze közoktatási szakértő: röviden ennyit tudtunk meg róla a felkonferálásból, különben a funkciók felsorolása eltartott volna az előadás végéig. Aki nem lehetett jelen a Sapientia kétszáznyolcvan résztvevővel zsúfolt – és nemrég Hunyadi Mátyásról elnevezett – aulájában, az élő közvetítésen keresztül nevethetett együtt a közönséggel a már az első pár percekben elsütött poénokon.

IMG_5012(1)A címhez (Pedagógusok a komfortzónán túl) idomulva, az előadó leemelte a fejéről kalapját, ezáltal jelképesen ő is kilépett szokásos szerepéből. Bár megfogadta, hogy ez alkalommal nem fog semmilyen játékot kitalálni, hanem unalmas, hosszú körmondatokkal fogja untatni a jelenlévőket, ez a résztvevők szerencséjére nem így történt…”

Kismihály Boglárka
Fotók: KIFOR
Főtér
/2018.01.24./

Teljes cikk megtekinthető ide kattintva!


“A Kalandok és Álmok visszajárnak Mórahalomra”

“Idén már második alkalommal választották az élménypeMoranettvdagógiai továbbképzés helyszínéül a mórahalmi Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskolát a Kalandok és Álmok Nagytábor szervezői.
A Kalandok és Álmok szakmai műhelyt pedagógusok és gyerekekkel dolgozó szakemberek alkotják, amely közel 20 éves múltra tekint vissza – kezdte Bányai Sándor, élmény- és kalandpedagógiai tréner, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense, a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely alapítója,
amikor arról kérdeztük, miért és hogyan érkeztek a Homokhátság szívébe, Mórahalomra…”

Moranettv.hu
/2017. 08. 14./

Teljes cikk megtekinthető ide kattintva!


élménypedagógia“Tanítani és tanulni a játék által”

“A Csillagocska Családnap első napján, pénteken négy órától Bányai Sándor tartott élménypedagógiai foglalkozást nagyváradi, mezőtelki, szatmári, zilahi és szilágypaniti óvodák pedagógusainak.

Péntek délután megfordult a kocka: a gyerekek helyett az óvó nénik játszottak és ügyeskedtek, persze mindezt azért, hogy a későbbiekben tapasztalataikat felhasználhassák és átadhassák tanítványaiknak. A pedagógusok a foglalkozáson olyan ügyességi játékokban vehettek részt, amelyek az egymásra való odafigyelést, a másikkal való együttműködést célozták meg, de amelyek a koordinációs képességeket is igénybe vették. Az udvaron zajló labdajátékok alatt ugyanakkor a szeles időjárási körülményt is le kellett küzdeniük, ami sokszor nehezítő tényezőnek számított….”

János Piroska
Erdély Online
weblapja
/2017. 06. 19./

Teljes cikk megtekinthető ide kattintva!


Élménypedagógia Nagyvárad16463678_1232923140095897_4160610857021244101_o“A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Partiumi Oktatási és Módszertani Központja évközi továbbképző programot tartott február 3–5. között Bihar megyei pedagógusok számára. A helyszín a nagyváradi Ady Endre Líceum kis tornaterme volt…”

reggeliujsag.ro
/2017. 02. 06./

Teljes cikk megtekinthető ide kattintva!


Élménypedagógia Nagyvárad16462968_1232923753429169_6725219198627199204_o“Az elmúlt hétvégén a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a Partiumi Oktatási és Módszertani Központon keresztül háromnapos élménypedagógiai képzést szervezett a nagyváradi Ady Endre Líceumban, melyen 50 pedagógus vett részt szerte a megyéből…”

Erdély Online
/2017. 02. 06./

Teljes cikk megtekinthető ide kattintva!


“Élménypedagógiai képzés Hetyenben”

“Azt mondják a tapasztaltak, hogy hetyeni-specialis-intezmeny-img_7475egy gyerekkel sok gond van, ám minden fáradságos pillanat megéri. Kíváncsi lennék, mit mond erről egy olyan szülő, akinek gyermeke az átlagnál jóval több figyelmet igényel. Nem is hinnénk, milyen sok hasonló fiatal él akár a közvetlen környezetünkben is. Van vidékünkön két olyan hely, ahol az ezekkel a gyermekekkel való munkát nemhogy teherként, de megannyi örömöt és csodát magában hordozó szolgálatként élik meg az ott dolgozók. Ez a két intézmény a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) által működtetett Nefelejcs és Élim hetyeni-specialis-intezmeny-img_7702Fogyatékkal Élők Rehabilitációs Központja. Előbbi Mezővári és Borzsova között, míg utóbbi – melyről a következő sorokban szólnék – Hetyen község szélén található. A gyermekekkel való munka nagy felelősség, különösen hatványozódik az elvárás, ha sérült gyermekek neveléséről, fejlesztéséről beszélünk. A KRE rehabilitációs központjaiban szolgálatot tevők nagy szeretettel végzik feladatukat. Számukra nyújtott segítséget az a négynapos képzés, melyet szeptember 22. és 25. között tartottak a hetyeni központban. A csütörtökön kezdődő tréningre 24 résztvevő érkezett, akik fogyatékkal élő, problémás vagy éppen roma gyerekek integrálásával foglalkoznak. A képzést két anyaországi tréner, Bányai Sándor (Kalandok és Álmok Szakmai Műhely, vezetőtréner) és Nagy Orsolya (fejlesztőpedagógus) vezette. Mint ahogyan, azt a képzésvezetők is elmondták, az egyik legnagyobb kihívást az jelentette számukra, hogy úgy a kezdőknek, mint a már képzett animátoroknak, trénereknek tudjanak újat mutatni, hiszen a csapatban mindkét oldal jelen volt…”

Kárpátalja.ma hírportál
/2016. 10. 05./

Teljes cikk megtekinthető ide kattintva!


Brassói Lapok 2016. Melinda cikke“Játék(á)ban él (az élménypedagógia)” címmel készült interjú Bányai Sándorral. A interjú készítője Ambrus Melinda, aki maga is elvégzett egy élménypedagógiai képzést, így igencsak felkészült kérdésekkel állhatott elő.

“Bányai Sándor élmény- és kalandpedagógiai tréner, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense, a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely alapítója, az élménypedagógia magyarországi meghonosítója sokakat bevezetett már a cselekvésen keresztüli tanulás tudományának izgalmas világába. A hosszú bemutatás szükséges, mert még a képzéseit elvégzők sem tudják mind Sándor titulusait, hiszen ők főként kalapos, de korántsem vaskalapos facilitátorként, azaz folyamatvezetőként ismerik, aki sajátos humorával, magával ragadó stílusával örökre megnyeri az élménypedagógiának azt, aki hajlandó kimozdulni a korfontzónájából…”

 Ambrus Melinda
Brassói Lapok

A teljes írás a képre vagy ide kattintva olvasható!


 

“ÚÉlménypedagógia Orahovica003-20160416jabb sikeres pedagógus-továbbképzés Orahovicán”

“A vöröskereszt orahovicai gyermeküdülője adott otthont a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma által szervezett hétvégi továbbképzésnek. A magyar szakos és magyarul oktató tanárok, anyanyelvápoló pedagógusok és óvónők egy élménypedagógiai képzésen vehettek részt a magyarországi Kalandok és Álmok Szakmai Műhely munkatársainak vezetésével…”

Micheli Tünde
Új Magyar Képes Újság
/2016. 04. 22./

Teljes cikk megtekinthető ide kattintva!


 

AAlkotopepagogia12622086_955631881158359_7008110315599613921_orany Horváth Zsuzsanna egy teljes napot töltött a képzésünkön, hogy saját tapasztalatai alapján írhasson érdemi információkat! 

Íme néhány részlet a cikkből.

“Királyi mákos rétes”

„Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem”, mondja Kung Fu­Ce. Ennél precízebben nem is lehetne összefoglalni az élménypedagógia lényegét. Amit pár napja Bányai Sándor szakmai vezetővel, trénerrel tapasztalhatott meg a baki Göcsej Kapuja Általános Iskola Garamvölgyi György igazgató vezette tanári kara, valamint a vendégeik.

„A gyermekek és a fiatalok fejlesztésének egyikAlkotopepagogia12646884_955285627859651_6935368103499242846_o leghatékonyabb terepe a játék”, szögezi le a továbbképzést bonyolító Kalandok és Álmok Szakmai Műhely szemlélete, hozzátéve, a felnőttek (pedagógusok, szociális és közművelődési szakemberek), kortárs segítők, animátorok is csak akkor fogják tudni a játékot a fejlesztés eszközeként használni, ha a saját élmény szintjén ismerik azt….”

„…Mit ad a gyereknek az élménypedagógia? Reális önismereten alapuló önbizalmat, a kihívás élményét, az észszerű kockázatvállalás képességét, a kitartást, kudarctűrést, a siker kezelésének képességét, a döntéshozás
és felelősségvállalás képességét. önelfogadást. Az élet szépségét.”

Arany Horváth Zsuzsanna
Zalai Hírlap Online
/2016. 02. 09./

Teljes cikk megtekinthető ide kattintva!


 

“Élménypedagógia kicsiknek és nagyoknak”

“Harmadik alkalommal gyűltek össze az almásfüzitői gyerekek 2015. november 25-én, hogy részt vegyenek a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája szervezésében, a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely közreműködésével megvalósuló élménypedagógiai foglalkozáson a helyi Petőfi Sándor Kulturális Szabadidőközpont és Könyvtárban.
A foglalkozást a megszokottól eltérően most két helyszínen zajlott: a kisebbekkel Bányai Sándor, a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely vezetője, az idősebb korosztállyal pedig Kákay Viola és Zombori Tamás, Bányai Sándor két tanítványa töltött el egy izgalmakkal teli, játékos
foglalkoztató délutánt…”

Szénási Szimonetta
Nemzeti Művelődési Intézet
Komárom-Esztergom Megyei Irodájának honlapja
/2015. 12. 01./

Teljes cikk megtekinthető itt!


“Csapatépítés Almásfüzitőn”

“2015. november 18-án a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája szervezésében, a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely közreműködésével ismét élménypedagógiai programon vettek részt az almásfüzitői iskolások.
Az összegyűlt gyerekek Bányai Sándor, a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely vezetője segítségével az első fél órában bűvészekké válhattak, akik képesek egy kimetszett kárpitdarabból különféle tárgyakat varázsolni…”

Szénási Szimonetta
Nemzeti Művelődési Intézet
Komárom-Esztergom Megyei Irodájának honlapja
/2015. 11. 20./

Teljes cikk megtekinthető, ha ide kattintanak!


“Élménypedagógiai kalandok Almásfüzitőn “

“2015. november 4-én Almásfüzitőn folytatódott a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodájának szervezésében az élménypedagógiai foglalkozássorozat Bányai Sándor, a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely vezetőjének közreműködésével.
Az előzőleg Héregen három alkalommal megrendezett játékos fejlesztést hangsúlyozó program következő állomásán, az almásfüzitői Petőfi Sándor Szabadidőközpont és Könyvtárban összegyűlt általános iskolás gyerekek tapasztalhatták meg, hogyan válhat egy játék egyszerre élménnyé és tanulságos feladattá…”

Szénási Szimonetta
Nemzeti Művelődési Intézet
Komárom-Esztergom Megyei Irodájának honlapja
/2015. 11. 06./

Teljes cikk megtekinthető, ha ide kattintanak!


“Kalandok és álmok – élménypedagógiai képzés Beregszászban”

90387
Kép forrása: Kárpátalja.ma hírportál

“Játszva tanul az ember – tapasztalhatták meg ezt a sokat emlegetett klisét mindazok, akik november 29–30-án élménypedagógiai és csapatépítő jellegű képzésen vettek részt Beregszászban. A képzést Bányai Sándor és Demjén Izabella tartotta, akik a Református Zsinati Iroda megbízásából és a helyi ifjúsági vezetők felkérésére vezettek be néhány főiskolás és gimnazista fiatalt az élménypedagógia izgalmas világába.”

Kárpátalja.ma hírportál
/2015. 12. 03./

Teljes cikk megtekinthető, ha ide kattintanak!


“Élménypedagógiai képzés Medgyesen képekben”

medgyes_elmenypedagogia_28
forrás: Petőfi Program honlapja

“2015. november 16-án a Szeben megyei történelmi egyházak képviselői élménypedagógiai továbbképzésen vettek részt a Magyar Református Egyház Zsinati Iroda, a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely, valamint a Medgyesi MADISZ jóvoltából. A jó hangulatú és eredményes képzést tartotta Bányai Sándor és Demjén Izabella. A részvevők a medgyesi történelmi egyházak vezetői, Szeben megyei református lelkipásztorok, valamint a Medgyesi MADISZ munkatársai és Laci bácsi, a helyi unitárius közösség lelkes tagja, de egy játék erejéig a balázstelki lelkipásztor úr kisfiai is velünk játszottak.”

Az eredeti cikkért illetve további képekért kattintson ide! 

Petőfi Program honlapja
/2015. 12. 03./


 

Uvia Youth Kiralyhelmec (67)“Élménypedagógiai szakmai nap – zárókonferencia”

“A Királyhelmeci Református Egyházközség, a magyarországi Zabhegyező Gyermekanimátorok Egyesülete felkérésére, egy, az Európai Unió által is támogatott, határon átnyúló együttműködési programban vesz részt. A program célja, hogy a gyermekek és fiatalok körében egyre gyakoribbá váló erőszak – akár iskolán, osztályközösségen belül – megelőzésre kerüljön. E cél eléréséhez az élménypedagógia módszere is segítséget nyújthat, amely módszerrel, valamint az erőszak megelőzésére irányuló feladatokkal e program keretében több pedagógus, lelkipásztor, gyermekekkel foglalkozó szakember ismerkedhetett meg az elmúlt hónapokban.
A képzési program és az iskolán belüli foglalkozások megvalósulását követően projektzáró konferenciára kerül sor 2015. június 6-án (szombaton) 9:00 órai kezdettel a Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában, amelyre a szervező egyházközség szeretettel hívja a pedagógusokat, lelkipásztorokat, gyermekekkel foglalkozó szakembereket. A zárókonferencián, élménypedagógiai szakmai napon, a programban résztvevő helyi, magyarországi és kárpátaljai trénerek műhelyfoglalkozásokat is vezetnek majd, amelyeken az élménypedagógia módszerével, az iskolai oktatásban jól használható játékokkal ismertetik meg a jelenlévőket.”

Szlovákiai Református Keresztény Egyház
Zempléni Egyházmegye weblapja
/2015. 05. 22./

Teljes cikk megtekinthető itt!


 

“Kalandok és Álmok”

71494
Forrás: Nyugati Jelen

“Május 15–17 között évközi továbbképző programra került sor az Erdőhegyi Iskolában. A képzést az RMPSZ Arad Megyei Szervezete pályázta és szervezte meg, Matekovits Mihály RMPSZ-elnök és Kiss Anna titkár irányításával. A képzésen minden Arad megyei magyar oktatási intézményben tanító pedagógus részt vehetett. Pedagógusok – óvónők, tanítók, tanárok – érkeztek Aradról, Ágyáról, Bélzerindről, Feketegyarmatról, Kisperegről, Nagyiratosról, Nagyvarjasról, Nagyzerindről, Pécskáról, Simonyifalváról, Vadászról, és természetesen jelen voltak az Erdőhegyi Iskola pedagógusai is.”

Sime Judit iskolaigazgató
Nyugati Jelen.com
/2015. 05. 18./

Teljes cikk megtekinthető itt!

Csillagpontos
Forrás: reformtus.hu

“Csillagpontos terepszemle Tatán”

“Alig három hónap van hátra július 21-ig, amikor a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó ismét megnyitja kapuit. A programok készülnek, a szervezők fáradhatatlanul munkálkodnak.”
“Akik már évek óta munkálkodnak azon, hogy minden egyes Csillagpont meghatározó élmény legyen a részvevők számára, örömmel fogadták az új munkacsoport-vezetőket, önkénteseket. Ezt az ismerkedős hangulatot az este további részében Bányai Sándor tette különlegessé, akinek keze alatt lassan csapattá formálódtak az egymásnak addig idegen, félszeg tagok. A jól bevált, már-már unalmas ismerkedős körök helyett az élménypedagógia adta a csapatépítés alapját. A szervezőknek különböző feladatokat kellett megoldaniuk játékos formában, amitől egyre oldottabbá vált a társaság. Az élménypedagógia effajta módszereivel és Sándorral a Csillagpontra látogatók is találkozhatnak majd.”

Magyar Református Egyház
reformatus.hu
/2015. 04. 27./

Teljes cikk megtekinthető itt!


Elmeny maratonIMG_6835“Új magyar rekord született Nyírjesben”

“2015. április 10-én a RIDENS Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium balassagyarmati székhelyintézménye megdöntötte tavalyi 24 órás „Ridens Kaland Maraton” rekordját.
A Bányai Sándor által vezetett Kalandok és Álmok Szakmai Műhely irányításával immár 25 órán át tartottak az élménypedagógiai foglalkozások és személyiségfejlesztő játékok…”

Ipoly Menti Panoráma
/2015. 04. 15./

Teljes cikk megtekinthető itt!


Uvia_Youth_Nagybereg (107)“Képzéssel az iskolai erőszak ellen – Kárpátalján is” címmel megjelent egy cikk, az Uvia Youth projekt keretein belül megrendezett egyik képzésünkről.

“Az erőszak megértése és megelőzése fiatalok körében címmel március 6. és 8. között képzést szervezett a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ). A háromnapos programnak a Nagyberegi Református Líceum adott otthont…”
Kárpátalja.ma hírportál /2015. 03. 11./

Teljes cikk megtekinthető itt!


Deregnyo-4H (73)“Gyerekekkel foglalkozó szakembereknek tartanak Deregnyőben élménypedagógiai képzést azzal a céllal, hogy felismerjék és megoldást tudjanak találni a környezetükben észlelt erőszak megelőzésére és kezelésére.”
Hírek.sk /2015. 01. 08./

Teljes cikk megtekinthető itt!