Plüssállatok! Sorakozó!

Elő a plüssökkel, minél többet tudtok elővenni, annál nagyobb lesz a buli! Óvodásokkal is jó móka lehet. Mérhetnek madzaggal, vagy kétkarú mérleggel, megnézhetik, melyik a nehezebb, használhatnak kevesebb plüsst, adhatnak jelet a plüssöknek, mint az óvodában, azokat meg is rajzolhatják.Kitalálhatják, hogy milyen sorrendbe érkeznek az óvodába reggelente, csoportosíthatják az alapján, hogy szerintük ki szereti a spenótot, s hát innentől már csak az idő szab határt a kreativitásnak….

„Minden gyerek ágyában legalább 20, de inkább 30 darab plüss van, és gondoljunk azokra is, akiket már kimenekítettünk a lakásból a garázs polcaira. Nekem sok-sok plüssöm van, de én ráfoghatom, hogy a munkám része. Ma a plüssök lesznek középpontban.

 1. Vedd elő az összes plüssöd! Legalább 10 legyen, ha nincs 10 db, akkor jöhetnek a babák, a különféle emberek, figurák, stb.
 2.  Készíts mindenkinek egy adatlapot, legyen rajta a plüss neve, s határozd meg a születési dátumát (év, hó, nap). A születési év lehet az a dátum, amikor Te kaptad. Kicsit kutathatsz is utána, hátha anya, apa, tesó, nagyi emlékszik. Ha senki nem emlékszik rá, akkor találj ki Te neki. Le is rajzolhatod őket az adatlapra.
 3. A feladatod az lesz, hogy különféle szempontok alapján sorba kell állítani vagy csoportosítani kell a plüssöket, majd lefotózni a sort. Ha nincs fényképezőgéped, le is írhatod őket sorrendben a neveik alapján, vagy készíthetsz diagramot is.
 4. Elsőként vegyél elő egy mérőszalagot és mérd le az össze plüss magasságát, írd fel az adatlapjukra. Állítsd sorrendbe a magasságuk alapján őket!
 5. Keresd meg a mérleget, mérd meg a plüssöket, írd fel a súlyát is az adatlapjára. Majd állítsd őket sorrendbe súlyuk alapján!
 6. Keresd ki, hogy valójában azoknak a plüssállatoknak mekkora a súlyuk, s e alapján is állítsd sorba őket!
 7. Készíts egy születési idő szerinti sort!
 8. Készíts egy időszalagot a születésedtől, minden A4 lap egy év legyen, s tedd oda a plüssöket, amelyik évben születtek!
 9. Készíts a születésnapok sorrendje szerint egy sort, januárral kezdődjön! Állj be Te is közéjük a megfelelő helyre!
 10. Melyik plüss született a Te születésnapodhoz legközelebb vagy legtávolabb?
 11. Csoportosítsd őket úgy, hogy melyik évszakban születtek!
 12. Állítsd őket ábécérendbe! Ezt a sorrendet mindenképpen írd le a füzetedbe! Te hova állnál a sorba?
 13. Határozd meg, hogy az a plüss mi is (pl.: Teodor, a maci). A fajtája kerüljön fel az adatlapjára. Állítsd őket a fajtájuk szerinti ábécérendbe!
 14. Állítsd sorba őket a szőrük hossza alapján! Ezt csinálhatod szemre is, de ha ügyes vagy, le is mérheted! Ha lemérted, kerüljön fel az adatlapjára!
 15. Csoportosítsd őket úgy, hogy hol élnek!
 16. Rendezz be egy állatkertet!
 17. Válassz ki közülük egyet és írj róla egy történetet!
 18. Építs bunkert az egyik plüssnek vagy akár többnek is! Lakhatnak együtt is, találd ki, hogy ki kivel lakik együtt, hányan lakhatnak együtt, stb.
 19. Most az arcukat figyeld meg! Csoportosítsd őket úgy, hogy szerinted ki boldog, ki szomorú, dühös, kíváncsi, ijedt!
 20. Állítsd színük szerinti sorrendbe őket!
 21. Csinálj szivárványt a plüssök színéből!
 22. Csoportosítsd őket úgy a színük alapján, hogy hideg és meleg színűek!
 23. Csinálj 2-3 plüssállatnak olyan környezetet, ahol elbújna, mint egy kaméleon!
 24. Válassz egy plüsst! Szerinted minek öltözne szívesen farsangkor? Készíts neki jelmezt!
 25. Készíts ugrálókötélből vagy valamiből egy kört, ez lesz a mentőhajó. Helyezd el a plüssöket a körök kívül. Állj be a körbe és menekítsd be a plüssöket a hajódba úgy, hogy nem léphetsz ki a körből, s egyszerre maximum 2 testrészed érhet le a földre! Mérd le, hány perc alatt sikerült! Próbáld meg még egyszer! Sikerült gyorsabban?
 26. Állj be az előző körbe! Válassz magadnak három plüssállatot (a legnehezebbet, a legkönnyebbet, s egyet súly alapján a közepéről)! Szerezz  magadnak egy fakanalat, egy kötelet, egy könyvet.  A feladat, hogy megnézd, melyik eszközzel sikerül a legmesszebbre eljuttatnod a körtől a plüssállatokat! Minden alkalommal mérd is le és írd fel az eredményt! Fontos, hogy a kör ne mozduljon el! Készíts kísérleti naplót! A kísérleti napló részei:
  • Kérdés: Melyik eszközzel sikerül legmesszebbre eljuttatni a plüssállatot?
  • Feltételezés: Te mit gondolsz? – fogalmazd meg.
  • A kísérlet menete: Hogyan fogod megvizsgálni? – írd le a menetét.
  • Eredmények: Milyen eredmények lettek?
  • Következtetés: Mi a következtetésed?

Az eredeti cikk az Aranycipellő oldalán olvasható!

Kovács Nikoletta
Kalandok és Álmok Szakmai Műhely


Otthonoktatás – Játékos fejlesztő offline tevékenységek
A témában eddig megjelent cikkeink: