„Nem fogok unatkozni!”-doboz

A kényszerszünet ideje alatt a tanári agy nemcsak azon kattog, hogy mit és hogy tanítson az online térben, az is kihívás, hogy mi van/lesz azokkal a gyerekekkel, akikkel a tanításon kívül is foglalkozunk, mi lesz a nevelésükkel? Mit élhetnek át, mire van szükségük, hogyan tudjuk őket segíteni?

Sokan unalmas, ingerszegény környezetben nőttek fel, nem tanulták meg elfoglalni magukat, nincs eszköztáruk a nyakukba zúduló (szabad)idő hasznos és értelmes felhasználására. Motivációjuk a tanuláshoz alacsony, a körülmények nehezek.

Egy ilyen diák (15 éves lány) a múlt héten kapott egy csomagot. Az volt ráírva: „Nem fogok unatkozni”-doboz. Tíz kisebb-nagyobb boríték, tasak, zacskó volt benne különböző feladatokkal és az elvégzésükhöz szükséges eszközökkel, alapanyagokkal:

  1. Süss palacsintát (mellékletben a recept kinyomtatva)!
  2. Teríts meg, és a mellékelt szalvétákból hajtogass asztaldíszt is!
  3. A szabásminta alapján varrj egy játékegeret (tű, cérna, textil mellékelve)!
  4. A fonalakból fonj karkötőt a minták egyike szerint!
  5. A trikóra a textilfilccel írj pozitív jelentéssel bíró szavakat, és viseld büszkén!
  6. Olvasd el ezt a könyvet, és ha tetszett, akkor a második részét is!
  7. Egy napodról vezess naplót, de ne túlzott (dokumentarista) részletességgel!
  8. Készíts saját emojikat a saját arcoddal!
  9. Próbáld ki a családtagjaiddal ezt a társasjátékot!
  10. Este az udvaron gyújtsd meg ezeket a csillagszórókat, és gyönyörködj bennük!

Ezek az ötletek bármi más hasonló feladattal helyettesíthetők volnának, és egy másik gyereknek egy másik doboz készült volna. A cél az volt, hogy olyan tevékenységekre ösztönözzék a gyermeket, melyekkel rövidebb-hosszabb ideig foglalkozhat különböző kompetenciaterületeket érintve. Fontos, hogy a családtagok bevonásával a gyermek elszigetelődését is mérsékeljük, valamint olyan tapasztalatok megszerzését tegyük lehetővé, amik egyenesen átvezet(het)nek más, hasonló tevékenységekhez. „Sütöttem palacsintát, mindenkinek ízlett, jó érzés volt látni, hogy ízlik a családomnak, amit én készítettem. Legközelebb sütök egy süteményt.”

Kantár Hajnalka
Kalandok és Álmok Szakmai Műhely


Otthonoktatás – Játékos fejlesztő offline tevékenységek
A témában eddig megjelent cikkeink: