Költők a porondon

Rendhagyó irodalomóra a magyar költők témakörében,
korszerű digitális technika felhasználásával

QR-kódok használatával indul nyomozás magyar költőkről. A megkapott kódokat leolvasva érdekes információkat, képeket, dalokat, térképeket, verseket kaphatunk egy-egy a költőről: a feladat, hogy kitaláljuk, ki van a kódok mögött. Nos hát vágjunk bele: elsőként az elkészített feladatok megoldásába, következő lépésként már önálló feladatsor készítésébe!

Első lépés, hogy mindenki töltsön le a telefonjára egy QR-kód olvasót (nyugi az olvasó le tudja olvasni a számítógép, tabok, ipad-ek képernyőjéről is a QR-kódot, így nem kell ezeket kinyomtatni).

Az alábbi drive linken eléritek 6 költőhöz tartozó QR kódokat mappákba rendezve:
Költők a porondon – nyomozás

A mappákat töltsétek le. Szerintem elsőre próbáljátok ki, hogy működik-e. A költők QR-kódjai különböző színűek, én utaknak neveztem el ezeket. Adtam nevet a fájloknak, hogy tudjam melyik mi, de a gyerekeknek, amikor kikülditek, akkor nevezzétek át, hogy ne jöjjenek rá egyből a monogramról. Érdemes bizonyos időközönként küldeni nekik egyet-egyet, talán érdekesebb, ha a nyomokat folyamatosan kell követnie. Lehet válogatni, rangsorolni is (az elején kevésbé egyértelmű információkat adjunk, s a vége felé jöhetnek azok, amik konkrétabbak pl. a költők zombis képei).

Az is egy megoldás lehet, hogy elküldjük a szülőknek,  akik kinyomtatják, a lakásban, a kertben elhelyezik, eldugják, s a gyerekeknek meg kell keresniük. Így a nyomozós játék társul egy kincskereséssel is.

Ha készíteni szeretnél ilyet, akkor létezik több QR-kód generátor is online, ahol többféle formátumot fel tudsz tölteni, s generál neked kódot. Jól megnevezve mentsd el, mert örökre elveszel a fekete-fehér kis pixelekben, s kizárt, hogy meg tudod különböztetni (higgy nekem, vannak erről tapasztalataim).

S hogy Ti is hozzákezdjetek, nézd meg mi van a kód alatt… (ha készítenétek hasonló feladatsort, szerintem ezek jó alapok lehetnek).

qrkod

Mindenkinek jó szórakozást!

Kovács Nikoletta
Aranycipellő
/2020. március 19./

Az eredeti bejegyzés az Aranycipellő oldalon olvasható!


Új idők új kalandjai
A témában eddig megjelent cikkeink:

15. Bevándorlók és bennszülöttek
14. Gumicukor-kihívás
13. A tanári személyiség fontossága az online térben
12. Macimese kicsiknek
11. Tanuljunk Csülökkel, a házikedvenccel!
10. Költők a porondon
9. A testnevelés otthon is fontos 🙂 Online tesi
8. Élő festmények
7. Oktatási tippek otthonra
6. Tanácsok távoktatáshoz pedagógusoknak
5. 80 óra a Föld körül – avagy játszva tanulni otthon is
4. A rend és a rendszeresség fenntartása kiemelten fontos
3. Oktatási Hivatal által kiadott ajánlások
2. Új idők – új kalandok
1. Mit mondjunk a gyerekeknek?