Hogyan lehetünk együtt, ha nem lehetünk együtt? I.

1. rész
Játékszobák

   Két héttel az online oktatás és távmunka megkezdése után már bizonyára sokféle csatornával megismerkedtetek, amelyek alkalmasak a diákjaitokkal, kollégáitokkal való szakmai célú kapcsolattartásra. Ideje tehát most már arra is figyelmet fordítanunk, hogy hogyan tölthetünk együtt minőségi időt az ismerőseinkkel online, legyenek ők távolba (vagy csak a szomszéd lakásba) szakadt barátok, családtagok vagy akár diákok.
A sorozat első cikkében online játékszobákat ajánlunk, ahol közösen játszhatunk bárkivel, akinek van okoseszköze és internetelérése. A legnépszerűbb játékok (mint a sakk, Uno   vagy póker) online verzióinak garmadáit egy egyszerű Google-kereséssel is megtalálhatjuk, de mi van ezeken túl? Az alábbiakban három izgalmas weboldalt mutatunk be, amik igazi közösségi élménnyé varázsolhatják a konferenciabeszélgetéseinket.

   Tipp: mindhárom oldal rendelkezik beépített csettel, de ha a háttérben futtatjuk valamelyik beszélgetős programot (Google Hangouts, Faceboo-hívás, Skype, Zoom, stb.), akkor már egészen olyan, mintha a többiek tényleg mellettünk lennének!

BoardGameArena

   A társasjátékok szerelmeseinek a boardgamearena.com az ideális választás, ahol egy egyszerű bejelentkezést követően (Facebook-fiókkal vagy e-mail-címmel) 175 játék közül válogathatunk. Itt megtalálunk jó néhány klasszikus játékot: a dámát, malmot, kártyajátékokat, a Solót, de olyan partijátékokat is, mint pl. a Vigyáz(z)6! és a Perudo. Ezeknél azonban sokkal komplexebb játékokat is tartalmaz az oldal, amik pl. együttműködést (Hanabi), vagy épp stratégiát és blöffölést (Aranyásók, Vérfarkas, Love letters, stb.) igényelnek. A játékokat többek közt olyan kategóriák alapján is böngészhetjük, mint a játékos szám, történet, játékmenet, úgyhogy a nagy kínálat mellett sem nehéz megtalálni a kedvünkre valót. Az oldal kezelése egyszerű: bejelentkezés után egyből kipróbálhatunk egy játékot a szerver ellen, ahol egy rövid kezdeti leírás után már a játék közben kapjuk a további infókat a játékmenetről, egy-két praktikus tanáccsal megfűszerezve. Később élesben játszva is megkapunk minden szükséges információt az eligazodáshoz, még a játék kezdete előtt elolvashatjuk a szabálykönyvet vagy megnézhetjük a videósegédletet, és ha valamiben nem vagyunk biztosak a játék közben (pl. egy kártya hatása vagy hogy éppen mi a következő teendő), az oldal ezt is megmondja nekünk. Játszhatunk idegenekkel, akik épp ugyanazt a játékot nézték ki maguknak, de létrehozhatunk egy saját szobát a magunk és a barátaink számára is.
Az oldal egyik hátulütője, hogy minden angolul fut – de ha olyan játékot választunk, amit már ismerünk, ez nem jelenthet komoly gondot. A másik probléma, hogy ezekben a napokban a szerver időnként túlterhelt, szóval érdemes lehet nem az esti órákra időzíteni a társaspartyjainkat.
Ha viszont feljutunk az oldalra és angolul is beszélünk, akkor a társasok óriási tárháza vár felfedezésre: remek alkalom ez, hogy súlyos anyagi befektetés nélkül próbáljunk ki rengeteg játékot, és találjuk meg azt, amit igazán szeretünk! …És ha aztán nagyon unatkoznánk, akár belekezdhetünk az otthoni offline verzió megalkotásába is.

Honfoglaló

   Ideje leporolni a régi klasszikust! A Honfoglalót a legtöbben alighanem ismerjük a 2000-es évekbeli hőskorából, de azóta már feledésbe merült. Emlékeztetőül: ez egy műveltségi vetélkedő, ahol Magyarország meghódítása, vagy legalábbis a többiekénél nagyobb terület elfoglalása a cél. Az alapjáték rengeteg ráncfelvarráson esett át az utóbbi években (másfél évtizedben?), úgyhogy a kezdőképernyőjén már papagájokat is vehetünk a felhalmozott aranyunkból – de ennek és a további lehetőségeknek nem jártam utána, hiszen ez pont a közösségi időtöltéstől terel át minket a virtuális valóságba.
A műveltségi összecsapások azonban nagyjából ugyanúgy zajlanak, mint régen: hárman játszhatnak egyszerre, a játékban kvízkérdések vannak, valamint olyan kérdések, amelyeket egy számmal kell megtippelnünk. Változás azonban, hogy támadáskor választhatunk a kategóriák közül, valamint válaszadáskor igénybe vehetünk segítséget is – jó lehetőség ez akkor, ha pl. gyerekekkel játszunk. (Ha számukra túl nehezek volnának a kérdések, választhatják a Junior Játék opciót is.) A játék regisztrációhoz kötött (e-mail-cím kell hozzá), és a BoardGameArenához hasonlóan itt is játszhatunk idegenek ellen, de létrehozhatunk különszobát is az ismerőseink számára. És bár a résztvevők száma limitált, ez pontosan az a játék, amikor nem árt, ha többen tömörülünk ugyanazon gép mögött!

Skribbl.io

   A Skribbl.io-n szavakat kell rajzban visszaadnunk, ami alapján a többieknek rá kell jönniük a feladványra. A használatához még regisztrálni sem kell, elég egy felhasználónevet és nyelvet választani – és bizony, a magyar is opció! A különszoba létrehozásakor beállíthatjuk, hogy hány másodpercünk legyen a rajzolásra, hány körből álljon a játék, és dönthetünk arról is, hogy az általunk megadott szavak közül kerüljenek ki a feladványok, vagy a játék által generált szavak jelenjen-e meg. Ha mindent beállítottunk, csak küldjük el a lap alján látható linket a többi játékosnak, és ha megjelent a nevük a képernyőn, kezdődhet a játék!
A felület a Paint program lebutított változata, választhatunk színek és vonalméretek között, lehet radírozni – bár erre aligha lesz időnk, ha a program alapbeállítása szerinti 80 másodperc alatt kell lerajzolnunk pl. az „evolúció”-t. A rajzoló játékos egyébként három szó közül választhat, úgyhogy a nehézségi szint ezzel állítható. A többi játékos pedig az oldalsó cset sávban találgathat, és ha a helyes megfejtést írja be, akkor azt a program felismeri és pontokkal jutalmazza. Mivel ilyen körülmények között lehetetlen szépen rajzolni, a szórakozás garantált!

És végül…

   A fenti három lehetőség önmagában is jó néhány napot kitölthet, de ha még mindig hiányolod a kedvenc játékodat, akkor adj egy esélyt a Google-nek és az alkalmazás-áruháznak is. Amennyiben egy régebb óta népszerű játékot keresel, nem is olyan rosszak az esélyeid a találatra!

Bauer Flóra
Kalandok és Álmok Szakmai Műhely


Otthonoktatás – Közösségépítés online
A témában eddig megjelent cikkeink: