Hogyan kerül a pizza az asztalra? – pályaorientációs foglalkozás

Szoktam olyan foglalkozásokat tartani, ahol a pályaorientáció van a középpontban. Az egyik ilyen foglalkozáson mesélték nekem ezt az ötletet és gondoltam, megosztom. Remélem hasznos lesz annak, akinek hátra van még a pályaorientációs nap, vagy szeretne a „hogyan készül, mi kell hozzá?”-típusú folyamatokkal foglalkozni.

A feladat az, hogy elemezzük, milyen foglalkozásokra van szükség, hogy egy pizza az asztalra kerüljön. Kezdjük az elején!

Feladatok:
Keressenek egy pizza alapreceptet, másolják le – el is készíthetik (itt dönthetünk úgy is, hogy rendelniük kell, mert akkor más foglalkozások is bekerülnek, pl.: szakács, papírdoboz-gyártó gyári munkás, számlázás stb.).

Tervezzék meg a saját pizzájukat! Mi kerül rá? – el is nevezhetik.

Vegyenek elő egy nagy lapot, középre írják fel a pizzájuk nevét.

Írják össze mi szükséges egy pizza elkészítéséhez, hogy az az asztalra kerüljön. Készítsenek gondolattérképként, a hozzávalók ágazzanak ki a középen lévő felirattól.  Fontos, hogy ne csak a hozzávalókat írják össze, hanem azokat is, amelyek ahhoz szükségesek, hogy elkészüljön. Kerüljön fel a kés, a kenőtoll, a nyújtófa, a reszelő is!

Amikor ezzel készen vannak, írják a „hozzávalók” mellé másik színnel, hogy ki az, aki azt előállítja. Milyen foglalkozásra van ahhoz szükség?

A következő körben már a hozzávalókat nézzük sorban: mi kell ahhoz, hogy a liszt az asztalra kerüljön? Ezeket is írják fel, a hozzávalókból kiágazóan!

Amikor kész, írják mellé a másik színnel, ki az, aki előállítja, mi a foglalkozása!

S így tovább, ameddig tudják….

A gondolattérkép készítéséhez használhatják a Connected Mind applikációbat, amit IDE KATTINTVA le is tölthetsz. Készíthetnek erről egy plakátot is.

A pizza helyet találhatunk más témát is, akár adhatunk a gyerekeknek különféle tárgyakat, de ők is választhatnak maguknak. Bíztassuk őket, hogy ha valamit nem tudnak, nézzenek, kérdezzenek utána.

Jó munkát!

Kovács Nikoletta
Kalandok és Álmok Szakmai Műhely

Az eredeti cikk az Aranycipellő oldalán olvasható!


Otthonoktatás – Játékos fejlesztő offline tevékenységek
A témában eddig megjelent cikkeink: