Élő festmények

Kikapcsolódásnak is jó, de önmagában is komoly nevelési értékkel bír, ha a megváltozott körülmények között sem mondunk le a művészeti nevelés eszközeiről. Ehhez szolgálunk néhány eredeti ötlettel!

„Az egyik kedvenc sorozatom a Szívek Szállodája, az egyik részében a kis város lakói Élő Festmények Fesztiválját rendezik meg. Természetesen valami kalamajka lesz, de az ötlet szerintem zseniális. A mai kreatív erre épül. Annyira lelkes lettem, hogy lehet valamelyiket meg is csinálom ma.

Válasszunk 4-5 festményt, ahhoz a korhoz illőt, amit éppen tanulnak. A feladatuk, hogy jelenítsék meg azt a festményt valahogyan otthon. Lehet használni Lego-t, plüssöket, ruhákat, anyagokat, playmobilt, kinderfigurákat. Megrendezhetik a környezetét, festhetnek hátteret, beöltöztöthetik a babákat….

További feladatok lehetnek:

  • Írhatnak párbeszédet a képeken zajló eseményekhez.
  • Kereshetnek a szerzőkről történeteket, nem teljes életrajzot, sok festményről vannak filmek is.
  • Megkereshetik a szerzők nagy szerelmeinek történeteit is.
  • Ha van nyomtató kinyomtathatják, felragaszthatják és folytathatják.
  • De akár el is ronthatják valahogyan, úgy, hogy az egy új alkotás legyen.

Ha igazán menő dolgot akarunk, akkor bevonhatják a családtagjaikat is, a családnak is egy jó móka lehet. Megnézhetik együtt a  Szívek Szállodájának ÉLő képek fesztiválja című részét, ezenk a linken én megtaláltam: Szívek Szállodája – Élő képek fesztiválja

Ugyanezen az elven készíthetnek portrékat is, amiknek ők a főszereplői. Klassz, ha tudnak beöltözni, hátteret készíteni, kereshetnek hozzá eszközöket is, figyeljenek oda az arckifejezésekre is, hogy a kép minél hitelesebb legyen.

További feladatok:

  • Írják le vajon mit gondolhat a potré alanya, milyen érzelmei lehetnek.
  • Miután elkészült a fotó, csinálhatnak egy modern selfie-s változatot is. Mona Lisa selfie? Menő, nem?
  • Utánajárhatnak, hogy a portré milyen körülmények között készült, kiről, s akár meg is személyesíthetik a festményt, leírhatják a történetét E/1-ben.”

 

Az eredeti bejegyzés az Aranycipellő oldalán olvasható!

Kovács Nikoletta
Kalandok és Álmok Szakmai Műhely


Otthonoktatás – Gyakorlati módszerek tantárgyi felhasználásra
A témában eddig megjelent cikkeink: