Az X generáció sem ússza meg!

Iskolaotthonos negyedikes osztályban tanítok – jelenleg digitálisan. Nálunk jól megy. A SZÜLŐKnek köszönet minden támogatásért!

A szabadidős foglalkozások órarend szerint és a valóságban is léteztek, léteznek számomra. Készültem és készülök ezekre is. Nem óravázlattal, hanem lehetőségekkel. Javarészt napközis tanító vagyok, tudom, hogy az a legjobb.

A digitális oktatás megkezdésének első hetén az órarendünkbe kapaszkodva állítottam össze azokat az e-maileket, amikben már szabadidős tevékenységek ötleteit is küldtem. A feladatoknál többször szerepelt az a kifejezés, hogy: „Ugye emlékszel?”. Ezzel próbáltam erősíteni azt az érzést, hogy a közös eddigi tevékenységünk biztos alap: arra lehet építeni a továbbiakat. Összegondoltam mindent, amit küldhetek a gyerekeknek és ezt erősíti, amivel már együtt foglalkoztunk, ami ismerős lehet nekik ebben az új rendben. Így igyekeztem távolról is erősíteni a „mi” tudatát a gyerekekben. Fontosnak tartom még, hogy minden nap néven szólított személyes hangú rövid választ küldjek minden gyereknek a leckére és egyéb feladatokra reagálva.

Rengeteg segítség érkezett! Mindenkinek köszönöm!

A kiküldött szabadidős lehetőségek vegyesen tartalmaznak rejtvényeket (labirintus, sudoku, különbségkereső, képkirakó, képrészlet-kereső, titkosírás-fejtés, keresztrejtvény, szókereső…), mesét, gyakorlójátékokat (Wordwall, Learningapps, Redmenta), mozgásos tevékenységeket (YouTube), udvari játékokat, benti játékokat, házimunkát, összetett projekt-feladatokat (Kalandok és Álmok, Kovács Nikoletta), múzeumok honlapjait, digitális páros munkát, társasjátékot, zenét, táncot, filmeket, könyvajánlót, kézműveskedést – és mindig nyitott a lehetőség, hogy ők is ajánljanak hasonlót.

Az osztály tagjai egy beszélgetős órarészen (napi 1 óra zoom: tananyag + egyéb) egyszer arról panaszkodtak, hogy leginkább a csapatsportok hiányoznak nekik (foci és kosárlabda). Pont ezen nem tudok segíteni, de minden nap kapnak mozgásos feladatokat és sok más lehetőségre hívjuk fel a figyelmüket, amire most van lehetőség.

A számukra küldött anyagok egy részét megosztom Veletek is, remélem, segítségetekre lesz!

 

Sopi (Halmosné Soponyai Éva)


Otthonoktatás –Módszertani tanácsok a digitális oktatáshoz
A témában eddig megjelent cikkeink: