A testnevelés otthon is fontos :)

Talán a legtöbb vita a testnevelés órák otthoni bepótlásáról zajlik, szélsőséges vélemények csapnak össze… A számunkra kedves megközelítésről ír Nemes Gyula barátunk és munkatársunk.

„Sziasztok!

Tudom, hogy mindenkinek ezer dolga van a többi tantárggyal, amit tanít, ezért szeretném megkönnyíteni a dolgotokat.

Úgy gondoljuk, hogy jelen pillanatban a testnevelés részéről nem az elméleti oktatás a legfontosabb feladata az otthon lévő gyerekeknek, hanem…

  1. Maradjon otthon a fenekén!
  2. Még az is tudja valahogy a mozgásigényét kielégíteni, aki NEM kertes házban lakik!
  3. Játékos, vidám, akár lakásban is csinálható feladatokat csinálhassanak a segítségünkkel!
  4. Nem a fejenállást, kézen átfordulást kell velük gyakoroltatni, ne terheljük az amúgy is túlterhelt egészségügyet bemelegítés nélkül, frontális irányítás nélküli gyakorlatok elvégeztetésével, (húzódásos, ficamos stb.) gyerekek a gyakorlataink által kórházba kerülésével!
  5. Ezek csak ajánlások, bármilyen feladatokat elküldhettek nekik, csak figyeljünk a mértékletességre! Ne most próbáld megtanítani azt, amire egész évben nem volt idő, kedv, lehetőség. A lefordulás vagy a sarkazás, a flop technika és a szkippelés  idei elmaradása se fog nagy problémát okozni. Ha van mozgásigénye, akkor ki is fog találni mindenféle jó játékot!
  6. Valószínűleg felsőbb osztályba léphet minden gyerek év végén testnevelésből, de most azt hisszük, ez a legkisebb gond.
  7. Nem az első hét lesz a nehéz, hanem az, amikor már 10-15 napja benn vannak a lakásban. Egyenlőre az újdonság varázsa elviszi a dolgot, de egy túlmozgásos gyereknél ez az idő múlásával egyre nehezebb lesz!

Az első hétre kiválasztottunk 4 táncos videot, talán sokan ismeritek a „just dance” táncokat a youtube-on.

Érdemes belenézni, tapasztalat, hogy nagyon szeretik, még a nagyobbak is, táborokban, iskolai bulikon óriási őrület volt mindig.

Lehet kérni, hogy a videó nyomán lérejövő saját produkciójukat esetleg vegyék fel telefonnal, és küldjék vissza.

Én házi feladatként biztos, hogy fogom írni, hogy próbálja meg valamelyik családtagot (szülőt, nagyszülőt) rávenni, hogy táncoljanak együtt! (Cserében azt ígértem, hogy aki visszaküldi, annak én is elküldök egy táncos videót, ahol ÉN táncolok! Fontos, hogy a lelki kapcsolat se múljon el!, Hadd nevessenek, ettől még nem fog a tekintélyemen csorba esni! Egyébként, mikor csinálod, aközben is nagyokat lehet röhögni.)

Még egyszer: lehet küldeni nekik más feladatot is, de szerintünk mindegyik játékos legyen!

A kiküldött anyag elejére írjátok oda, hogy testnevelés, hogy könnyen tudjon keresni a sok anyag mellett.

Jó agytörést, ha van kedved, próbáld ki te is a táncokat!”

Nemes Gyula

https://www.youtube.com/watch?v=gCzgc_RelBA

https://www.youtube.com/watch?v=0SG16_kWpe0

https://www.youtube.com/watch?v=izMJDiHQBH0

https://www.youtube.com/watch?v=LqU2xF8vhls


Otthonoktatás – Gyakorlati módszerek tantárgyi felhasználásra
A témában eddig megjelent cikkeink: