A Practice Living

 

Külső vagy belső indíttatás hatására egyik napról a másikra megváltozhat az életmódod. Az új élethelyzetben felszabadul sok időd, de lehet, hogy nem tudsz elég időt tölteni azokkal a tevékenységekkel, amiket igazán szeretsz.  Kezdj el változtatni az életgyakorlatodon! Ha átböngészed az eddigi fontos tevékenységeidet és kiválasztod közülük a fontosakat, az új helyzethez tudod illeszteni őket egy átformáló munka után. A pszichológuscsapatunk ehhez a munkához készített neked egy vezérfonalat.
Változtass az életgyakorlatodon a Tevékenységtervező segítségével! Kifejezetten arra hozták létre, hogyha megváltozik valami az ember környezetében, akkor azt alaposan fel tudja mérni és olyan új szokásokat alakítson ki (vagy régieket alakítson át), amik őt szolgálják, segítik. A változások lehetnek külsők, mint a jelenlegi Covid-19 okozta karantén, vagy belső, személyes, érzelmi változások is. Egy csapat designer, innovátor és pszichológus vagyunk. Azzal a filozófiával kezdtünk dolgozni, hogy az életrutin ugyanúgy fejlődik, mint bármilyen más mesterség: gyakorlattal. Néha egyszerre sok ember szembesül ugyanazzal a kihívással. Beszélgetünk velük, hogy megértsük, hogyan oldják meg a helyzetet, majd a füzethez hasonló vezérfonalakat tervezünk. Így az azonos kihíváson dolgozó emberek rajtunk keresztül tudnak egymásnak segíteni. Az első életgyakorlat-füzet után keressük a megosztásra érdemes új gyakorlatokat. Ha szeretnél segíteni a munkánkban, küldj egy rövid sikertörténetet nekünk a Te életgyakorlatodból!

A Tevékenységtervező füzet leírása erre a linkre kattinthatóan érhető el!

Nyomtatható verzió

Digitálisan kitölthető verzió

A kezdeményezés

 A Practice Living kezdeményezés egy önismereti termékfejlesztési együttműködés a Demola Budapest innovációs platform, a Pine Design digitális stúdió és Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta között. A kezdeményezés célja, hogy tömegeket érintő életvezetési kihívások megoldásában segítse a kihívással küzdőket. Ebben az egyik eszközünk a termékfejlesztés, a másik a narratívaalkotás.

Termékfejlesztés

A magyarországi veszélyhelyzet kihirdetése döbbentett rá a világban kialakult helyzet komolyságára. Három hete, az utolsó személyes vállalkozásfejlesztő óránk megtartása után fél órával már lombardiai magyarokkal interjúztunk, hogy megismerjük a koronavírusra adott emberi reakciókat. Ebből a felfedező kutatásból nőtt ki a Tevékenységtervező, az első termékünk. Ehhez 15 ember ideje kellett a legkülönfélébb szakterületekről: pszichológia, grafikai design, UX design, innovációmenedzsment, üzletfejlesztés, marketing és reklámszakma.

Narratívaalkotás

A koronavírus hatására kialakult életmódváltozás része, hogy az emberek nagyobb mértékben fogyasztanak online tartalmakat. A kutatásunk és az eddigi kommunikációs tapasztalatunk alapján azonban úgy tűnik, hogy ebben a kommunikációban sok a zaj, a fake news, a pánikkeltés és az egészségtelenül magas elvárásokat közvetítő tartalom. Ezek közül az utolsó ellenpontjaként szeretnénk szolgálni a social media felületeinken: az új élethelyzettel járó változások, a tevékenységek és emberi kapcsolatok megszakadása önmagában nagy kihívás elé állít mindenkit. A kihívásokkal való megküzdés, az egyensúly megtartása önmagában egy fejlődés, nem kell mindenkinek mesterszakáccsá, jógaguruvá válnia.
Miért érdemes időt tölteni a tervezéssel? Amikor felborul a megszokott rendünk, rengeteg minden kezd kavarogni a fejünkben, egyik gondolat szakítja félbe a másikat, és úgy érezhetjük, hogy átveszik felettünk az irányítást. Már nem mi kontrolláljuk a helyzetet, hanem elszenvedői vagyunk, és csak sodródunk. Az írás ebben segíthet. Megállásra és strukturálásra kényszerít, ezáltal visszaadva a kontrollt a saját kezünkbe. Az írás a gondolataink megszelídítése.
A füzet segíthet abban, hogy tisztán és átfogóan lássuk a helyzetet, amiben vagyunk. A kitöltött füzeten végignézve úgy láthatjuk azt, mint egy asztalra kiterített tervrajzot, rajta sorban a szükséges lépésekkel és a végeredménnyel.
Az írással könnyebben megérthetjük a velünk történteket, ezáltal azok kezelhetővé is válnak. Azzal, hogy szavakba öntjük az eseményeket, és a hozzá kapcsolódó gondolatokat, érzéseket, egyrészt megszabadulhatunk az általuk kialakult nehézségektől, frusztrációtól, másrészt újra az irányításunk alá vonhatjuk őket.

Páll Gábor


Otthonoktatás – Pedagógiai szemléletformálás a digitális térben
A témában eddig megjelent cikkeink:

A tanári személyiség fontossága az online térben
Tanácsok távoktatáshoz pedagógusoknak
A motiváció fenntartása a digitális térben
A Practice Living