“Tanítani és tanulni a játék által”

“A Csillagocska Családnap első napján, pénteken négy órától Bányai Sándor tartott élménypedagógiai foglalkozást nagyváradi, mezőtelki, szatmári, zilahi és szilágypaniti óvodák pedagógusainak.

Péntek délután megfordult a kocka: a gyerekek helyett az óvó nénik játszottak és ügyeskedtek, persze mindezt azért, hogy a későbbiekben tapasztalataikat felhasználhassák és átadhassák tanítványaiknak. A pedagógusok a foglalkozáson olyan ügyességi játékokban vehettek részt, amelyek az egymásra való odafigyelést, a másikkal való együttműködést célozták meg, de amelyek a koordinációs képességeket is igénybe vették. Az udvaron zajló labdajátékok alatt ugyanakkor a szeles időjárási körülményt is le kellett küzdeniük, ami sokszor nehezítő tényezőnek számított.

Az élménypedagógia egy pedagógiai megközelítési mód – nem csodaszer, nem old meg mindent, más pedagógiai módszerek sem oldanak meg egyedül mindent –, de nagyon hasznos lehet a gyerekek fejlesztésében. Az élménypedagógia kimondottan azt fejleszti, hogy a gyerekek képesek legyenek közösségben együttműködni, kommunikálni, tervezni, visszajelzést adni a társaiknak, mindazt, amire az iskolán kívüli világban is nagyon nagy szükség van…”

János Piroska
Erdély Online
weblapja
/2017.06.19./

Teljes cikk megtekinthető ide kattintva!